Column 'Onverwoestbaar' van bestuurslid Francie Peters

Onverwoestbaar

Als vinoloog praat ik graag en veel over wijn. Mijn medebestuursleden binnen het NIVRE weten dat.
Laatst werd aan mij daarom gekscherend de vraag gesteld: ‘met welke wijn zou jij het NIVRE willen vergelijken?’.

Die vraag beantwoorden is nog niet zo makkelijk. Het NIVRE bestaat 30 jaar. Dat is een leeftijd die niet veel wijnen kunnen behalen. Veel wijn wordt er namelijk niet beter op met het verstrijken van de tijd (en vaak kom je daar helaas pas achter als het te laat is).

We moeten dus op zoek naar een wijn die ondanks de leeftijd nog steeds fris en fruitig is, waarin veel te ruiken en te proeven valt, met een lange, prettige, afdronk.  Hoewel er wijnen genoeg zijn die aan deze criteria voldoen, moet je dan meestal wel de portemonnee trekken. Denk aan icoonwijnen als een Chateau d’Yquem, Pétrus, Romanée Conti of anders aan de iets beter betaalbare wijnen als een Barolo, Tawny Port of Tokay.  

Mijn keus valt echter op een andere wijn. Een wijn die minder voor de hand ligt en minder bekend is.
Een wijn van 30 jaar oud, waar je vandaag een glas uit kunt schenken, de kurk terug kunt doen op de fles en over 30 jaar het tweede glas kunt uitschenken dat dan nog steeds even fris, fruitig en complex zal zijn als het eerste glas.
Ik heb het dan natuurlijk over Madeira, een wijn die in verschillende zoetheidgradaties wordt gemaakt en daardoor iedereen aanspreekt, en die uiteindelijk onverwoestbaar is.
Daarin zie ik een analogie met het NIVRE.
Met veel plezier hef ik daarom een glas Madeira op de volgende 30 jaar van het NIVRE!