Een jurist als schade-expert

26-2-2020 11:24

Andrea Hammes is sinds 2008 ingeschreven in het register van het NIVRE. Toen ze nog verzekeringsspecialist aansprakelijkheid was bij Delta Lloyd had ze er nog nooit aan gedacht om schade-expert te worden. Een schade-expert is immers over het algemeen iemand die ergens vaktechnisch in geschoold is, zoals bouwkunde of werktuigbouwkunde en niet een aansprakelijkheidsjurist. Ze is dan ook bij toeval in het vak terechtgekomen en is heel blij dat ze de overstap gemaakt heeft, want schade-expert is gebleken een superleuk, uniek en mooi beroep te zijn. ‘Het is enorm divers en als schade-expert kun je overal even achter de schermen kijken’.


Carrière & Schade-expertise
Na het afronden van de studie privaatrecht aan de rechtsfaculteit van de Universiteit is Andrea in 1992 begonnen in de verzekeringen als schadebehandelaar aansprakelijkheidsverzekeringen. Voorts werd ze van senior schadebehandelaar aansprakelijkheidsschaden in 1999 verzekeringsspecialist aansprakelijkheid. In deze periode heeft ze ook zitting genomen in de werkgroepen AVP en AVB bij het Verbond van Verzekeraars en was ze lid van de examencommissie bij het Nibe-SVV voor de cursus ‘algemene aansprakelijkheidsverzekeringen’ en redactiecommissielid van de Nibe-SVV cursus ‘aansprakelijkheidsrecht’.

De functie van verzekeringsspecialist was met name een beleidsmatige functie en dan ook nog eens voornamelijk aan de acceptatiekant van de aansprakelijkheidsverzekeringen. Omdat Andrea de schadekant miste en daarnaast ook ‘dichter bij huis’ wilde kunnen werken, is ze zich gaan oriënteren op een volgende stap. Die deed zich voor in 2006 toen ze benaderd werd door een werving- en selectiebureau met de vraag of schade-expert bij Lengkeek niet iets voor haar zou zijn. Na een aantal oriënterende gesprekken met Lengkeek, bleek dat ze daar per 2007 aan de slag kon als regres- en schade-expert. Ze nam die kans graag aan en is vrij snel begonnen met de opleidingen om NIVRE-expert te worden.

Toen het eenmaal zo ver was, vond Andrea het maar gek dat er ‘Schade-expert’ op haar kaartje stond, ze voelde zich helemaal geen expert.

Diversiteit
Schade-experts maken veel mee. Het mooiste aan het vak volgens Andrea is het in contact komen met veel verschillende soorten mensen. De ene dag ben je gesprekspartner van een directeur omdat zijn bedrijf aangesproken wordt voor het aanleveren van verkeerde bouwtekeningen, de andere dag spreek je met een vluchteling die schade heeft aan de inrichting van zijn 1-kamer appartement doordat de waterleidingmaatschappij een aansluiting niet goed zou hebben aangebracht. Het mooie van het zijn van ‘regres-expert’ is, dat je samen met de brand-experts in een schade optrekt om tot een regreswaardig dossier te komen, dan wel voor de opdrachtgever te concluderen dat regres niet mogelijk is.

‘Elk dossier levert weer nieuwe, bijzondere, soms mooie, soms minder leuke contacten op. Dat is zo mooi aan dit vak.’

Hobby’s
Naast haar drukke baan, brengt Andrea graag tijd door met zingen. Dat doet ze in twee koren in Amersfoort. Ook geniet ze graag van een goed boek, en van reizen wordt ze heel blij. Zodra het even kan, gaat ze zeker weer een reisje boeken!