Tom Vissers houdt van zijn vak

14-5-2020 14:14

Zes jaar geleden rondde Tom zijn opleiding HBO Integrale veiligheid af, en dacht bij de start van deze opleiding dat er ruim voldoende werk zou zijn in deze veiligheidsector. Na afronding van de opleiding bleek dat die markt behoorlijk was veranderd, waarna Tom zich verder ging specialiseren met een opleiding Particulier Onderzoeker in de vorm van een thuisstudie. Tom hoorde een vriend, die schade-expert is, vaak enthousiast spreken over zijn vak, en zo was die markt hem niet onbekend. Tom raakte in gesprek met CED Forensic voor een functie in de markt van expertise. Hier is hij na een traineeship van drie jaar in zijn huidige functie als allround onderzoeker terechtgekomen. Eerder had hij niet verwacht dat hij in deze markt zijn werk zou vinden. Tom is dan ook nog steeds erg dankbaar voor de kans die CED Forensic hem inmiddels al weer 4,5 jaar geleden heeft gegeven.

Tom geniet het meest van de vrijheid in het werk. Hij werkt vanuit huis, en kan zijn dag helemaal indelen zoals hij dat het fijnst vindt. Gewoon van negen tot vijf, of eerder of later beginnen, 's avonds werken en de volgende dag vrij nemen, het kan allemaal als de uren natuulijk maar gemaakt worden en er goed werk geleverd wordt.
Hij vindt vooral de diversiteit van het vak heel leuk. ''Je ontmoet verschillende soorten mensen en komt bij verschillende bedrijven over de vloer. Ik geniet ervan om lekker op pad te gaan en het onderzoekswerk uit te voeren''. Daarnaast houdt Tom zich de ene dag intensief bezig met een onderzoek naar een grote brand en de andere dagen bijvoorbeeld met een onderzoek naar een letselschade, aanrijding of inbraak. Dit spreekt hem erg aan.

Toen Tom werd gevraagd om zijn meest bijzondere casus vertelde hij een verhaal over een aardige tiener die nog niet zo lang zijn rijbewijs kon hebben, waarvan een voertuig was gestolen. Na het verhaal aangehoord te hebben, was er niet echt een aanleiding aan te nemen dat het verhaal anders was, maar Tom besloot om toch nog even ter plaatse te gaan waar het voertuig was gestolen voor een buurtonderzoek. Dat was maar goed ook, want het bleek dat de jongen helemaal niet zo betrouwbaar was als dat hij leek en heel veel meer achterhield dan hij in eerste instantie had verteld. Nadat Tom alle onderzoeksresultaten aan de jongen had voorgelegd, gaf de jongen toe dat hij fraude had gepleegd. Dit was natuurlijk een mooi resultaat voor de verzekeraar.

Wat lastigere aspecten in zijn werk vindt hij soms de casussen waarbij er van te voren al wordt uitgegaan dat er sprake moet zijn van fraude. Als na onderzoek blijkt dat daar geen sprake van is, dan kan het soms een uitdaging zijn om het daar bij te laten. “Ook zijn de zaken waarbij je voelt dat er iets niet klopt maar je de vinger er niet achter kan krijgen, soms best wel wat frustererend. Maar het is belangrijk te allen tijde onafhankelijk te zijn. Tom is ook altijd neutraal in zijn werk. ''Ik ga het gesprek altijd heel open aan, en probeer me met name te richten op het verzamelen van feiten. In mijn rapporten verkondig ik ook niet mijn mening, ik verzamel de feiten en meer niet. Ik ben altijd op zoek naar waarheidsvinding''.