Schade-expert, een boeiend vak

21-7-2020 15:22

Na zijn opleiding Maritiem Officier nam Rudolf Indemans het roer in handen in de machinekamer aan boord van verschillende zeeschepen. Hier zorgde hij ervoor dat het technische gedeelte van de schepen in orde was. Na een tijdje dit werk gedaan te hebben, was Rudolf toe aan een nieuwe uitdaging. Bij expertisebureau Verweij en Hoebee (het huidige BMT Netherlands B.V.) vond Rudolf zijn volgende uitdaging: schade-expertise. Vanuit het kantoor te Amsterdam werkt Rudolf sinds februari 2016 met veel plezier als schade-expert. Nadat hij was gestart bij zijn huidige werkgever, begon Rudolf aan zijn opleiding om NIVRE-expert te worden en rondde deze opleiding in 2019 succesvol af.

Voordat hij begon met zijn huidige baan wist Rudolf maar weinig over het vak. Toch waagde hij de gok en begon met zijn carrière als schade-expert. En daar heeft hij geen spijt van. Flexibiliteit, zelfstandigheid en diversiteit zijn aspecten die hij waardeert in het vak.

''Vooral in het begin was het soms best lastig, en was er veel te leren. Gelukkig was er een goede begeleiding en leerde ik veel in de praktijk door op pad te gaan met mijn collega's. Maar ook nu ik zelfstandig mijn dossiers behandel heb ik nog regelmatig overleg met mijn collega's.''

Rudolf denkt dat Corona niet van grote invloed zal zijn op de schade-expertise. Het thuiswerken zal deels vast wel blijven, maar schades zullen volgens Rudolf nog steeds op locatie afgehandeld moeten worden.

''Het is gewoon heel anders of je een motorschade beoordeelt aan de hand van de bevindingen van iemand anders of een rapport met foto's, dan wanneer je er zelf naar gaat kijken. Je ziet veel meer als je er vijf minuten bijstaat dan als je een rapport van dertig pagina's bekijkt. Daarnaast kun je vragen meteen stellen”.

Wanneer we Rudolf vragen waar zijn passie ligt binnen het vakgebied hoeft hij niet lang na te denken. Dat ligt namelijk bij de technische schades, en vaak hoe groter, hoe interessanter. ''Ik wil dan exact weten wat er zich in, bijvoorbeeld, een motor heeft afgespeeld dat leidde tot de schade, en hoe dit alles er omheen beïnvloed. Die schades maken mijn vak echt boeiend.''