Hagelschade Calculator UPEX NIVRE op komst!

29-3-2023 10:43

Vanuit het branchebestuur Motorvoertuigen is er al geruime tijd een samenwerking met onze collega’s uit België (UPEX).

In 2017 is er op initiatief van het branchebestuur Motorvoertuigen een Hagelschade Commissie in het leven geroepen. De Hagelschade Commissie heeft een spilfunctie tussen Nederlandse en Belgische experts. Binnen dit samenwerkingsverband is er een hagelcalculatiemodel ontwikkeld. De Hagelschade Commissie wordt vertegenwoordigd door NIVRE Register-Experts Motorvoertuigen en leden van de Beroepsvereniging der Automobieldeskundigen van België (UPEX).

Het doel van deze commissie is om een uniforme methode te ontwikkelen, dat snel en efficiënt kan worden ingezet bij het vaststellen van hagelschades. De laatste stap is om dit model om te zetten in een online hagelschade calculator. Hierdoor kunnen experts en reparateurs op eenvoudige wijze snel een hagelcalculatie opstellen. 

De calculator wordt op dit moment verder ontwikkeld door UPEX voor een optimale gebruikerservaring.

Vanuit het branchebestuur Motorvoertuigen werd het volgende aangevuld: “De samenwerking met onze collega’s in België ervaren we als zeer prettig en constructief. De uitdagingen en kansen komen vaak overeen. Door kennis, ervaringen en inzichten met elkaar te delen hebben we een goed marktconform hagelcalculatie model ontwikkeld. Tijdens een hagelcalamiteit is het belangrijk om heldere uitgangspunten te hebben en efficiënt en snel te kunnen calculeren. Hier is in het model rekening mee gehouden. Online calculatie omgeving draagt hier extra aan bij. Wij streven er naar om de online omgeving voor aanvang van het hagelseizoen gereed te hebben en gratis voor experts en reparateur beschikbaar te stellen.”