Florence Braam “Schaderegelen is verslavend”

Ze is nieuwsgierig en houdt ervan om dingen tot op de bodem uit te zoeken. Florence Braam is nu vier jaar aan het werk als schade-expert. Dagelijks bezoekt ze woningen die getroffen zijn door schades die verzekerd zijn op de inboedel- en opstalverzekering. Vooral het feit dat ze pas 28 lentes jong en vrouw is wekt soms verbazing bij gedupeerden als Florence op de stoep staat om de schade op te nemen. 

Florence volgde de opleiding Onderwijsassistent en werkte tijdens haar studie parttime bij een schadeherstelbedrijf. Aanvankelijk als administratief medewerker, maar al snel behandelde zij haar eigen schades. Toen zij na twee jaar ging verhuizen, zocht zij een baan in de regio en belandde bij een softwarebedrijf. Schaderegelen is volgens Florence echter verslavend en ze ging op zoek naar werk in dat vakgebied. En zo stuitte ze op een vacature van DEKRA, waar ze iemand zochten om schades op afstand via tele-expertise te beoordelen. Om het maar op z’n Pippi Langkous’ te zeggen: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan’. Tegen mijn moeder had ik nog mijn twijfels geuit of zij mij zouden aannemen, maar daar dachten ze bij DEKRA blijkbaar anders over. Mijn werkervaring bij het schadeherstelbedrijf waar ik calculaties beoordeelde op basis van foto’s en verklaringen, was natuurlijk een pre. En ook het feit dat DEKRA een uitgebreid opleidingsprogramma heeft stelde mij gerust. Maar wat wist ik nou van het schade-expertisevak?”

Door schade en schande wijs worden

‘Eager’ als Florence is, wilde zij zich blijven ontwikkelen en een half jaar nadat zij in dienst was getreden, mocht zij zich van haar werkgever aanmelden bij het NIVRE. Want – zo had ze uitgezocht – dat was de organisatie waar je bij moest horen als je wat wilde betekenen in het expertisevak. Ze werd al snel door haar manager van tele-expertise afgehaald en mocht zelf schades rijden. “Nu ga ik iedere dag de boer op om schades op te nemen die veelal ontstaan zijn door brand, storm, hagel, water of inbraak. Ik ben letterlijk door schade en schande wijs geworden. En na vier jaar ben ik nog lang niet uitgeleerd. Als aspirant Register-Expert die ingeschreven staat bij het NIVRE moet je opleidingen volgen om je kandidaats te halen, maar daarnaast moet je gewoon heel veel vlieguren maken. Gelukkig heb ik veel collega’s met wie ik kan sparren en ik ontmoet via NIVRE Start ook beginnend experts uit andere branches en werkzaam bij andere bureaus met wie ervaringen kunnen worden uitgewisseld.

Naar onderbuikgevoel luisteren

Florence moest in coronatijd opleidingen volgen, waardoor veel modules online gegeven werden. Daarom heeft zij de module Communicatieve vaardigheden nog niet gevolgd. Had ze die al gedaan, dan had ze haar kandidaats behaald. Om ingeschreven te kunnen worden als kandidaat Register-Expert moet je namelijk de modules van de onderbouw met goed gevolg doorlopen hebben, te weten Schriftelijk rapporteren, Ethiek, Communicatieve vaardigheden en Basiskennis verzekeringstechniek.

Ze snapt dat de module Communicatieve vaardigheden belangrijk is. Uit voorbeelden die zij geeft blijkt echter dat zij een derde zintuig heeft voor lastige situaties. Zo moest zij naar een woning met waterschade in de slaapkamers, veroorzaakt door bluswater van de brand in het naastgelegen pand. Bij binnenkomst was de eigenaar zo ontdaan, dat ze besloot eerst een tijdje met hem te praten om hem te kalmeren. “Daardoor heeft deze gedupeerde in mijn ogen een ander gevoel aan mijn bezoek overgehouden dan wanneer ik in één keer door was gestormd naar de slaapkamers. Al met al was ik niet eens heel veel meer tijd kwijt dan wanneer ik niet eerst met hem was gaan zitten. Het gesprek over de schade verliep daardoor namelijk vele malen sneller dan ik had verwacht. Ik denk dat vrouwen het in ons vak helemaal zo slecht nog niet doen. Wij kunnen heel achteloos vragen stellen en ik durf me ook best kwetsbaar op te stellen om informatie boven tafel te krijgen. Misschien is dat wel vrouw eigen. De meeste vrouwen luisteren sterk naar hun onderbuikgevoel en voelen het als iets niet klopt. En vervolgens gaan we graven.”

Mensenwerk

Wat het werk leuk maakt? “Het gaat over mensen. Althans, daar zou het over moeten gaan. Dat zijn immers degenen die gedupeerd zijn. Bovendien is het werk heel gevarieerd. Soms loop ik bij een miljonair binnen wiens Rolex van 15.000 euro gestolen is. Het volgende moment zit ik vierhoog achter in een arbeiderswijk en kan ik mensen heel blij maken met een vergoeding van 500 euro omdat hun parket is kromgetrokken door wateroverlast.

Schaderegelen is net een grote puzzel die je moet zien op te lossen. De verzekeraar en binnendienst maken afspraken met gedupeerden. Is de oorzaak niet bekend, dan bel ik er op voorhand al achteraan om informatie over de schade op te vragen om te beoordelen of er bijvoorbeeld geen sprake is van achterstallig onderhoud. Ook beoordeel ik vaak vooraf of het zinvol is om direct lekdetectie in te schakelen. Dat maakt mijn werk op locatie namelijk een stuk effectiever.”

Wat het werk ook leuk maakt is volgens Florence de wetenschap dat er oneindig veel mogelijkheden zijn om jezelf te ontwikkelen. Dat je tot in den treure kan doorgroeien en je kan specialiseren.

Nieuwsgierig, geïnteresseerd en eigenwijs

Volgens Florence zijn er drie eigenschappen belangrijk als je schade-expert wil worden: nieuwsgierigheid, een brede interesse en bovenal een zekere mate van eigenwijsheid, want je moet sterk in je schoenen staan. “Om te weten of je op de goede weg zit voor het doel waar je heen wil, moet je je steeds weer afvragen wat je nodig hebt om dat doel te bereiken. Je moet continu vragen stellen, omdat je bijvoorbeeld moet weten of  de lekkage ook verholpen kan worden door het leggen van een bypass zonder dat de gehele wand opengebroken hoeft te worden.

Als ik er zelf niet uitkom, dan bel ik collega’s om te vragen hoe zij het zouden aanpakken. Durven vragen. Daar zijn vrouwen in het algemeen beter in dan mannen. De ervaring heeft mij wel geleerd dat je door te vragen verder komt.

Daarnaast is het ook gewoon een kwestie van veel doen. Learning by doing. En ja, soms neem je ook weleens verkeerde beslissingen, maar daar leer je van. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van ‘mens zijn’. Je mag je best kwetsbaar opstellen, hoewel dat als vrouw ook gevaarlijk is, want als vrouw in een overwegende mannenbranche is het niet altijd even gemakkelijk. Je wordt als jonge vrouw niet altijd voor ‘vol’ aangezien. Dat was in het begin best moeilijk. Ik had het gevoel dat ik mij moest bewijzen. Dat ik beter moest zijn dan een man om mijn plekje te verdienen. Om mee te mogen doen in deze wereld. Naarmate je het werk langer doet word je meer geaccepteerd. Ik was natuurlijk nog vrij jong toen ik begon, maar ook dan verdien je vanzelf je sporen.”

Bestuursfunctie

Dat Florence inmiddels haar sporen heeft verdiend, blijkt wel uit het feit dat zij gevraagd is om zitting te nemen in een van de besturen van het NIVRE. Omdat zij alles wat zij doet met volle overgave doet en haar werk en opleiding ook al veel tijd in beslag nemen, moet ze daar nog even over nadenken. Waar ze over 10 jaar wil staan, dat weet ze al: op een vet grote brand. Want Florence wil grotere schades gaan doen.

Tip voor degenen die overwegen om dit vak te kiezen? “Als je je ‘mannetje’ staat, eigenwijs genoeg bent en van diversiteit houdt, dan zou het vak van schade-expert wellicht ook iets voor jou kunnen zijn.”