Kies branche:

Brancheprogramma RCF en Toedrachtonderzoek

10-4-2019 10:54

Succesvol data inzetten bij fraudeonderzoek

‘Succesvol data inzetten bij fraudeonderzoek’. Zo luidde de titel van het programma voor de ingeschreven Toedrachtonderzoekers in het NIVRE-Register en de ingeschrevenen in het geassocieerde register RCF (Register Coördinator Fraudebeheersing).

Dagvoorzitter Richard Engelfriet, bekend van de boeken ‘Hoe vang ik een rat’ en ‘Zo simpel kan het zijn’, opende de bijeenkomst met de stelling: ‘Wij gaan de goede kant op met onze branche’. De reacties uit de zaal waren fiftyfifty positief en negatief. De eerste groep vindt dat er al veel is bereikt door op veranderingen te anticiperen en beschikbare data steeds beter in te zetten. Anderen stellen dat er mede door de AVG koudwatervrees bestaat in de markt om informatie te delen en kan de  onderlinge samenwerking beter, evenals het inzetten van data. “Hoe meer je weet, hoe beter je kunt inspelen op de regels”, concludeerde Engelfriet.

Peter Kopp, branchebestuursvoorzitter Toedrachtonderzoek, zei zich “in positieve zin  zorgen te maken” over de snelheid van de veranderingen. RCF-voorzitter Henk Boonstra vond dat door het gebruik van data en nieuwe vormen van onderzoek het werk en vak van fraudecoördinator er leuker op is geworden. Uit een vraag onder de aanwezigen over inzicht in elkaars speurwerk bleek dat een ruime minderheid van de fraudecoördinatoren en toedrachtonderzoekers wel eens samen op pad zijn geweest.

Gebruik data
Juriaan Leissner en Roeland van der Molen van LM Consultants praatten de aanwezigen bij over de inzet van data bij fraudeonderzoek. Zij zijn positief verrast doordat een aantal van de aanwezigen in de zaal wel eens met een data-analist contact heeft. Ze pleitten voor input van fraudedeskundigen voordat men aan de slag gaat met data-analyses. In hun presentatie deelden zij met de aanwezigen enkele nieuwe inzichten op hun vakgebied. “Goede fraudebestrijding houdt meer in dan onderzoek alleen, de toepassingsmogelijkheid van data gaat verder dan alleen rapportage en monitoring.”

Marcel Kommer, bestuurslid RCF, vertelde dat uit een enquête onder de RCF-ingeschrevenen is gebleken dat meer dan 40% de voorkeur uitspreekt voor digitalisering en data-analyse. Alleen door samenwerking tussen het bestuur en de ingeschrevenen zijn de verbeterpunten te bereiken.

Beide besturen roepen de ingeschrevenen dan ook op om mee te denken in werkgroepen en/of toe te treden tot het bestuur.

Na de pauze worden de aanwezigen door Richard Engelfriet getrakteerd op een zeer onderhoudende en humoristische presentatie over een groot aantal smartdoelen’, zoals jezelf zijn, doorzetten, uit je comfortzone komen, visie hebben en je ‘why vinden. Je zou dan grotere kans op succes hebben. “Onzin”, aldus Engelfriet. Deze theorieën zijn niet wetenschappelijk bewezen. Daarom is zijn motto: “Hou het simpel en blijf kritisch nadenken. Geloven is prima, maar bewijs is er niet. Geef zelf het goede voorbeeld. U mag alles geloven wat u wilt, maar wees eerlijk over het bewijs in de behandeling van fraudezaken: is het gebaseerd op onderbuikgevoel of onderzoek?”.