Kies branche:

NIVRE Register-Expert Personenschade aan het woord

11-9-2019 12:29

Een nieuwe maandelijkse rubriek waarin een NIVRE Register-Expert ons meeneemt in de wereld van de schade-expert. Deze maand een gesprek met Yvette van den Bos - Brink, co-assurantiemanager Personenschade bij Sedgwick.

Waarom heb je ervoor gekozen om schade-expert te worden?
Ruim tien jaar geleden, na haar studie Nederlands Recht met interesse op het gebied van verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht, begon Yvette van den Bos als medewerker juridische zaken bij Sedgwick. Na een traject als schade-expert waarbij ze het vak leerde van een senior expert, is zij nu zelf al negen jaar senior expert Personenschade. Zij is ‘in het vak gerold’ en door haar interesse in verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht was het voor haar een logische stap om aan de slag te gaan als schade-expert.

Wat vind je het leukst aan je werk?
Het stoffige imago dat rust op het vak vindt ze onterecht, dit komt volgens haar vooral door onwetendheid. Men weet niet wat het vak inhoudt, waardoor het al snel als saai en stoffig wordt bestempeld. “Het is een fantastisch vak en dat komt vooral door de diversiteit. Ik kom in fabrieken, volledig in beschermende kleding, maar ook op scholen en bij mensen thuis. Juist dat maakt mijn werk zo leuk, divers en helemaal niet saai en stoffig”.
Daarnaast vindt zij de Permanente Educatie welke het NIVRE verplicht stelt aan Register Experts een aangename stok achter de deur. Zo leert ze elk jaar over de nieuwe ontwikkelingen en werkt ze ook aan haar persoonlijke ontplooiing. Ze vindt het belangrijk om te blijven leren en te groeien en probeert hier zoveel mogelijk tijd voor in te plannen. 

Wat is de toegevoegde waarde voor een NIVRE Register-Expert?
Yvette van den Bos vindt het belangrijk om geregistreerd te staan bij het NIVRE, voor haar heeft het veel toegevoegde waarde en vanuit haar werkgever Sedgwick wordt dit ook gestimuleerd. “Doordat je aan bepaalde eisen - zoals de NIVRE gedragsregels - moet voldoen, vind ik dat je bepaalde normen en waarden uitdraagt. Ik draag deze titel met trots en deel dit ook met de mensen waarmee ik in contact kom. Uiteraard draag ik bij de behandeling van letselschaden ook de kernwaarden van Sedgwick (groei, samenwerking en empathie) uit”. 
De belangrijkste waarde die een schade-expert moet bezitten is volgens haar integriteit. Zonder die kwaliteit kan het vak eigenlijk niet goed uitgevoerd worden. “Klanten delen veel vertrouwelijke informatie met je en je komt op plekken waar normaal een buitenstaander niet mag komen. Ondanks dat ik hard kan zijn op de feiten, ben ik zacht op de mens. Ik wil iemand niet onnodig een vervelend gevoel geven". Daarnaast geeft ze ook aan dat empathie een belangrijke rol speelt in dergelijke situaties, zo voelt de mens zich gehoord.

Hoe zie jij de toekomst van het vak?
De toekomst van het vak ziet ze rooskleurig in. Terwijl het aantal NIVRE ingeschreven schade-experts leek af te nemen, ziet zij juist dat steeds meer mensen schade-expert worden.
Door meer bekendheid te geven aan het vak zal het vak nog een mooie toekomst hebben volgens haar. Dit is ook een van de doelstellingen van Sedgwick. Medewerkers van Sedgwick spreken regelmatig op universiteiten en hogescholen over het vak van schade-expert. Hierdoor krijgen studenten een beter beeld van het vak en de interessante aspecten die hierbij komen kijken.

“Als schade-expert zie je meer bedrijven van binnen dan je studiegenoten in heel hun carrière”.