Kies branche:

In gesprek met NIVRE Register-Expert

9-12-2019 16:40

De wereld van de schade-expert is voor velen onbekend. Daarom neemt in deze rubriek een NIVRE Register-Expert ons maandelijks mee voor een kijkje achter de schermen. Deze maand spreken we Rembrand Duindam (53), schade-expert in de branche Brand bij Lengkeek. Hij vertelt ons meer over zijn werkzaamheden, ervaringen en meningen over het vak schade-expert en de wereld daaromheen.

Waarom heb je gekozen voor het vak schade-expert?

“Mensen weten vaak niet hoe mooi het vak is”.

Duindam heeft na de mavo de middelbare school voor detailhandel afgerond. Tijdens zijn laatste opleiding volgde hij ook het vak assurantie. Dit vak vond hij zo leuk en interessant dat hij heeft besloten om een carrière te beginnen in deze richting. Na een aantal jaren werd hem door zijn toenmalige werkgever gevraagd of hij aan de slag wilde gaan als schade-expert. Deze kans pakte hij meteen met beide handen aan en werkt nu inmiddels al meer dan 20 jaar met plezier en passie als schade-expert.

 

Wat vind je het leukst aan je werk?

“Het vak is heel breed en gevarieerd, ik kom echt overal. Ik kom bij mensen die drie hoog achter wonen, maar ook bij mensen die in de Quote 500 staan”, vertelt Duindam.

De werkdagen zijn divers en afwisselend, het is nooit duidelijk hoe de dag precies zal verlopen. Juist die diversiteit maakt het vak voor Duindam zo interessant en uniek. Ook is elke zaak anders. Je ontmoet allerlei soorten mensen als schade-expert en elke zaak moet vanuit een andere hoek bekeken worden. Dit maakt het werk speciaal en gevarieerd.

“Ik werk 50% van de tijd buiten en 50% van de tijd op kantoor. Voor mij is dit de ideale combinatie en waarschijnlijk een van de voornaamste redenen dat ik dit vak al zolang met plezier uitvoer”, verklaart Rembrand.


Wat is de toegevoegde waarde van een NIVRE Registratie en waarom heb je deze stap genomen?

De NIVRE-registratie is een erg belangrijk onderdeel van het vakgebied voor Rembrand. Wanneer iemand ingeschreven staat als Register-Expert mag er worden aangenomen dat de expert aan bepaalde eisen en kwaliteiten voldoet, en dus ook goed is in zijn vak. Duindam heeft niet lang gewacht met inschrijven bij het NIVRE-register. Kort nadat hij begon als schade-expert maakte hij deze keuze al. Voor hem was de inschrijving een logische en essentiële stap.

Rembrand is ervan overtuigd dat inschrijven voor iedereen een slimme zet is. Verzekeraars eisen de NIVRE-inschrijving steeds vaker, merkt Duindam. Ook laat dit aan potentiële klanten zien dat je goed bent in je werk en je veel kennis en ervaring hebt op het gebied van expertise. Het wordt op deze manier ook duidelijk dat je belang hebt bij het leveren van kwaliteit.

 

Hoe zie jij de toekomst van het vak?

 

“Ik denk dat men nog wel op die automatisering terugkomt.”

Over de toekomst van het vak is Duindam heel duidelijk, volgens hem is het vak schade-expert erg hip en nog steeds essentieel. De vraag naar schade-experts neemt ondanks alle automatisering nog steeds toe. Het blijft een vak waarin persoonlijke dienstverlening naar mensen en bedrijven toe een belangrijk onderdeel is. Een schade-expert gaat in gesprek, zoekt zaken uit en onderhandelt. Dit is echt mensenwerk, vindt Duindam.

“De werkdruk van een schade-expert ligt wel hoog. Er wordt veel van je verwacht en het is geen standaard 9 tot 5 baan waar je om 17.00 uur alles weg kan leggen. Het vak van schade-expert gaat altijd door”, aldus Duindam. Ook merkt hij op dat de hoge werkdruk door jongeren vaak als obstakel wordt gezien. Dit zorgt ervoor dat veel studenten sneller afhaken en het vak van schade-expert links laten liggen.

Jammer, vindt Rembrand. Hij zou maar al te graag meer jongeren in het vak willen zien.

‘’Door de afwisseling van mensen en locatie, geen 9 tot 5 baan en de dynamiek is en blijft het vak schade-expert het mooiste vak dat er bestaat.’’