Schade fipronilaffaire tussen 72 en 83 miljoen euro

24-10-2017 11:37

Bedrijven in de pluimveesector hebben al tussen de 65 en 75 miljoen euro schade geleden door de fipronilaffaire. En ook voor supermarkten loopt de schade inmiddels in de miljoenen. Die hebben inmiddels al zeker een schade van tussen de 7 à 8 miljoen euro geleden, meldt minister Henk Kamp aan de Tweede Kamer. Op 16 augustus werd de schade nog geschat op 33 miljoen euro, iets meer dan een maand later (22 september) was dat dus al ruim twee keer zoveel. De fipronilaffaire kwam eind juli aan het licht.

Schade vanwege blokkade
Het schadebedrag is berekend door de Wageningen Economic Research die de schade voor de hele eiersector tot eind september heeft berekend. Het schadebedrag bestaat uit:

  • 35 - 45 miljoen schade voor pluimveebedrijven omdat die dicht moesten, kippen geruimd moesten worden en de stallen weer schoongemaakt moesten worden.
  • 2 - 2,5 miljoen schade voor bedrijven die kuikens fokken omdat ze die niet mochten transporteren of moesten doden.
  • 15 - 20 miljoen schade voor zogeheten 'eipakstations', bedrijven die de eieren inkopen, inpakken en weer doorverkopen aan supermarkten. Zij moesten eieren vernietigen en hebben bovendien last van hogere prijzen voor de eieren die nog wel verhandeld mochten worden.
  • 5 - 10 miljoen schade voor exporteurs van eieren omdat ze producten moesten terughalen en vernietigen
  • 7 - 8 miljoen schade voor supermarkten die omzet misliepen, extra personeel moesten inzetten en eieren moesten vernietigen.

Van alle 361 pluimveebedrijven die helemaal of gedeeltelijk dicht moesten, zijn er nu nog steeds 303 helemaal of gedeeltelijk geblokkeerd. De bedrijven moeten eerst helemaal schoon zijn voordat er weer mest, eieren en kippen van het bedrijf af mogen. Het schoonmaken van de stallen duurde langer dan verwacht. Daarvan zitten er 161 nog helemaal dicht, meldde de NVWA eerder deze week aan RTL Z. 

Zwaarst getroffen bedrijven: 361.000 euro schade
De gemiddelde schade per bedrijf is ook opgelopen logischerwijs. De zwaarst getroffen bedrijven hebben tot nu toe gemiddeld 361.000 euro aan schade. Op deze bedrijven geldt een blokkade en moesten kippen die al geruid hadden alsnog geruimd worden omdat de fipronilbesmetting niet snel genoeg verdween. Deze extra maatregel kostte 9 miljoen euro.

Geblokkeerde bedrijven waar de kippen meteen werden gedood en een blokkade gold, lijden gemiddeld 203.000 euro schade. Bedrijven die alleen geblokkeerd zijn zijn voor gemiddeld 39.000 euro het schip in gegaan en geblokkeerde bedrijven die de kippen moesten laten ruien om de fipronilbesmetting te laten verdwijnen zijn gemiddeld 120.000 euro misgelopen. 

Financiële buffers op
Het gevolg is dat inmiddels veel van de getroffen bedrijven door hun financiële buffers heen zijn, schrijft Kamp. Dat wordt beaamd door Maarten Leseman van brancheorganisatie LTO: "Voor de bedrijven die dicht zitten, is het beroerd. Zij zitten op het randje van een faillisement." Begin augustus vreesden boeren al dat de affaire 'velen van hen de kop zou kosten'. 

"Maar waar er een pijn heeft, heeft een ander geluk, zo gaat dat vaak in onze sector", aldus Leseman. Hij doelt op de gestegen prijs van eieren, omdat er minder op de markt kwamen. "De vraag blijft het zelfde, de prijs gaat omhoog. Dat is voor de ene groep vette pech, de ander heeft de wind in de rug", legt hij uit.

Eierprijs blijft hoog
Zijn uitleg wordt bevestigd door het onderzoek dat Kamp liet doen; de prijs is al met tussen de 20 en 45 procent gestegen en zal waarschijnlijk de komende maanden nog hoog blijven.

 

 

Bron: RTL Z