Brancheprogramma Brand

10-4-2019 10:33

Onveilige domeinnamen herkennen én brandrisico’s door lithium batterijen

Moderne lithium-ionbatterijen zijn veilig, totdat het misgaat. Over wanneer en hoe het misgaat, en wat we kunnen doen om het te voorkomen, sprak Martin Zorn, senior underwriting specialist bij Gen Re voor ruim 300 aanwezigen.  

Onderzoeksjournaliste Maria Genova maakte hen daarna met een quiz bewuster van de cyberrisico’s.

Zorn legde uit dat iedereen zich ervan bewust moet zijn dat er een potentieel brandgevaar bestaat als de batterijen zonder toezicht worden opgeladen, “Een  lithiumbatterij kan een ontstekingsbron zijn en in een zogeheten thermal runaway raken waarbij de temperatuur kan oplopen tot 1.500 graden Celsius, bijvoorbeeld door gebreken aan apparaat of batterij, verkeerd gebruik, kortsluiting, blootstelling aan hitte of overladen.” 

Er zijn al veel branden geweest met lithium-batterijen. Bij elektrische auto’s , mobiele telefoons, en bij elektrische fietsen. Dat resulteert vaak in terugroepacties. De zoekterm ‘li ion battery fire’ op Google leverde nog geen jaar geleden circa 1,2 miljoen resultaten op en in februari al meer dan 41 miljoen. “Lithium-ionbatterijen zijn in het algemeen veilig, maar bevatten veel verschillende chemicaliën die een gevaar vormen voor mens en milieu als er iets misgaat. Met name massaopslag is risicovol. Als er eenmaal een brand is, is die lastig te blussen. Bovendien is er bij de eindgebruikers weinig besef van de potentiële gevaren bij verkeerd gebruik.” Hij gaf vervolgens de aanwezigen een groot aantal preventieve tips mee. 

Onveilige domeinnamen herkennen
Genova vroeg in een quiz over cyberrisico’s de aanwezigen om aan te geven welke van de websites mijn-ing.nl (met groen slotje) en bankierenrabobank.nl (zonder groen slotje) veilig was. De meningen waren verdeeld. “Een groen slotje zegt niets. Steeds meer cybercriminelen maken dat slotje na. Je kunt veel beter kijken naar streepjes die in domeinnamen zijn toegevoegd, zoals bij mijn-ing.nl. Dus beide sitenamen zijn onveilig.” 

Veel problemen bij organisaties ontstaan door medewerkers, gaf Genova aan. “Een bedrijf wordt meestal gehackt via een van de medewerkers doordat ze bijvoorbeeld een phishingmail openen. Een antivirusprogramma houdt 20% van de nieuwe virussen niet tegen. Als je niet snel handelt, kan het hele bedrijf daardoor platliggen.” Op de vraag, wat je moet doen na het klikken op een ‘foute’ mail waardoor hackers alle bestanden versleuteld hebben, kozen velen ten onrechte voor de optie naar de politie te stappen. “De politie kan je niet helpen, zeker niet als je computer versleuteld wordt. Het enige juiste is om regelmatig een backup te maken en alles terug te zetten naar de fabrieksinstellingen als zoiets gebeurt.”