De ambitie van een docente Frans

11-6-2020 13:56

Laurien studeerde Franse Taal en Cultuur in Utrecht. Hierna deed ze haar master Educatie en Communicatie en stond ze drie jaar voor de klas op een middelbare school in Rotterdam. Ze vond haar werk leuk, maar wist al vrij snel dat ze het niet tot haar pensioen zou blijven doen. De wereld van politie en recherche vond ze altijd al interessant. Laurien nam daarom het besluit om zich te bekwamen op het gebied van rechercheren en kon daarna in een tweede baan aan de slag als privé-detective. Dit was al een stap in de goede richting, maar toch was het nog niet helemaal wat ze wilde. Haar opa, Kees Groenendijk, een gewaardeerde schade-expert in de Transport-Goederen, wees haar op de schade-expertise. Hierdoor is Laurien in maart 2017 begonnen aan haar carrière als schade-expert bij Crawford.

Dankzij haar open en ambitieuze instelling wist ze een baan in de wacht te slepen bij Crawford & Company op de Transport afdeling. Vrij snel hierna begon Laurien aan haar NIVRE opleidingen en is ze sinds kort als NIVRE-expert geregistreerd. Ze vertelt dat ze nooit spijt heeft gehad van haar keuze om schade-expert te worden, ze geniet van haar baan en vele werkzaamheden sluiten aan bij haar opleiding en ervaring als prive-detective.

Het leukste aan haar werk vindt Laurien de afwisseling. Het niet weten hoe een dag er uit gaat zien vindt ze fijn. De vele variƫrende aspecten die Laurien in haar werk tegenkomt vindt ze heel leuk en dan vooral het feit dat je als schade-expert telkens weer iets nieuws leert. Geen klus is hetzelfde, al lijkt dat op het eerste gezicht soms wel. Laurien blijft zichzelf uitdagen in haar vak.

Laurien werkt in deze tijd, net zoals de meeste van ons, vanuit huis. In het begin vond ze dit wel fijn en handig, maar nu blijkt toch wel dat dit niet in alle situaties de ideale vorm van werken is voor een schade-expert. Het is fijn om even met een dossier langs een collega te kunnen lopen. Ook krijg je meer mee van anderen wanneer iedereen op kantoor is, en daar leer je ook van.

'Ook in de expertise zelf is het gewoon prettiger communiceren als je even iemand live spreekt. Je krijgt altijd meer te horen en te zien als je ter plaatse bent dan als je belt of mailt. Dat is gewoon heel anders.'

Laurien verwacht dat de pandemie zijn sporen zal achterlaten in de wereld van de schade-expertise. Deze crisis heeft mensen laten zien dat het niet nodig is om altijd maar met alle werknemers op kantoor te zitten. Vanuit huis werken kan prima, en is volgens sommigen zelfs efficiƫnter.

Wel zou Laurien het jammer vinden als meer schades digitaal zouden worden afgehandeld. Het is niet alleen een meerwaarde in de expertise, maar persoonlijk contact door bij mensen langs te gaan om uit te zoeken wat er precies gaande is maakt het werk prettiger. Ze denkt ook dat het niet echt zal veranderen, want in de praktijk blijkt toch altijd dat een gesprek op locatie niet alleen makkelijker is, maar zeker ook meer oplevert dan digitaal contact.

Als we Laurien vragen welke schade haar het meest is bijgebleven kan ze maar moeilijk een keuze maken. Alle schades zijn interessant en leuk, maar ze noemt er toch een. Er werden door een leverancier verschillende keren achter elkaar pallets aangeleverd, die aan de buitenzijde geen beschadigingen hadden. Maar wanneer de ontvanger de pallets ontdeden van de verpakkingen bleek dat ermee gerommeld was. Door camerabeelden op te vragen heeft Laurien opgemerkt dat er een sticker elders zat bij het inschepen dan bij aflevering. Dit soort schades liggen helemaal in haar straatje.