NIVRE-Expert, in de voetsporen van zijn vader

23-12-2021 14:05

In het najaar van 2021 werd Ruud Silberman (31) ingeschreven als NIVRE Register-Expert. Hiermee treedt hij in de voetsporen van zijn vader Rob Silberman, die het certificaat zo’n 30 jaar geleden kreeg. We spraken Ruud over deze toch wel bijzondere mijlpaal.

Wat betekent deze inschrijving voor jou?

Uiteraard ben ik er ontzettend blij mee. Hiermee voeg ik me toch bij een vrij exclusieve club. Het is een erkenning die staat voor een bepaalde kwaliteit. Een erkenning van deskundigheid, omdat je niet zomaar wordt toegelaten. De titel expert is in Nederland niet beschermd, waardoor iedereen zich expert mag noemen. Maar NIVRE Register-Expert is wel een soort keurmerk.

Je werkt bij het schade expertise en taxatiebureau van jouw vader, was het al vroeg duidelijk dat je die stap zou nemen?

Hoewel het misschien logisch lijkt met het gezin waarin ik ben opgegroeid, zijn mijn broers en ik nooit deze richting op gestuurd door mijn ouders. Ik wist niet wat ik wilde worden. Op school was ik vrij creatief en uiteindelijk heb ik Marketing en Communicatie gestudeerd. Na deze studie en daarbij een tijd in het buitenland, benaderde mijn vader mij om eens in het bedrijf te kijken om te zien wat ik er van vind. Ik voelde me er thuis. Het is een mooi bedrijf met een goede basis en een leuke club mensen. Zo ben ik in dit vak terecht gekomen.

Maar niet van kleins af aan dus

Klopt, maar ik ben me wel altijd heel bewust geweest van het vak. Er zijn nog wel foto’s dat ik als kleintje tussen de bureaus door kroop. Ik kreeg toen ook al wel de verhalen mee van de buitendienst. Elke keer was het wat anders. Er zijn weinig mensen die werkelijk kunnen zeggen dat elke dag anders is. In ons vak is het wel zo. Elke persoon is anders, alle verhalen zijn anders.

Wat maakt dit werk zo speciaal voor jou?

Mensen helpen, dat is het mooiste van dit vak. We zien en horen veel ellende. Ik hoop altijd dat mijn bezoek mensen kan helpen het achter zich te laten. Niet alleen door een waarde te bepalen, maar ook door het proces met ze te doorlopen en misschien vragen te beantwoorden. En soms merk je in de gesprekken dat mensen na bijvoorbeeld diefstal of brand toch niet goed in hun vel zitten. Dan adviseren we contact op te nemen met slachtofferhulp of de huisarts. Als mijn bezoek op die manier verschil kan maken, dan neem ik daar graag de tijd voor.

Jouw vader en jij zijn nu beide NIVRE Register-Experts, wat is de volgende stap?

Binnenkort zal ik mijn vader opvolgen in de directie het bedrijf. Mijn vader is inmiddels 66 en zeker nog niet van plan om te stoppen. Gelukkig, want hij is van grote waarde. Voor het bedrijf, maar ook voor mij. Hij is een wandelende bibliotheek. De komende tijd wil ik nog, met veel plezier, met hem samenwerken. Met als stip op de horizon dat ik het bedrijf naar een hoger niveau wil tillen. Hoe precies, dat weet ik nog niet, maar dat zal wel de kroon op mijn werk zijn.

Heb je een tip voor kandidaat-experts?

Doe ervaring op! Praktische ervaring. De informatie in de opleiding is veel en volledig, maar de praktische invulling leer je alleen maar door te doen. En daar hoort fouten maken ook bij.

Rob, trotse vader nu jouw zoon ook geregistreerd is?

Heel trots. Ruim 40 jaar geleden ben ik begonnen in dit vak. Ongeveer 30 jaar geleden heb ik mijn certificaat gehaald. Ruud is zich altijd heel bewust geweest van dit werk. Toen hij klein was tekende hij een teddybeer in pak met een koffertje. Dat was ik. Hij wist wat voor werk ik deed. En nu, zoveel jaar later, zijn we beide lid van een vrij exclusieve organisatie. Voor ons is het een keurmerk waar we erg trots op zijn.

Heb je het vak zien veranderen in de afgelopen jaren?

Toen ik begon had nog niemand internet. Als schade-expert was jij ook echt de expert. De informatievoorziening is nu veel toegankelijker, maar niet altijd correct. Vooral sociale media kunnen hierin voor problemen zorgen en dat maakt ons werk niet makkelijker ten opzichte van mijn beginjaren. Daarom is een keurmerk zo waardevol. Het is een soort garantie van kwaliteit en een bewijs dat je dit ook bijhoudt. Het zou mooi zijn als steeds meer mensen op de hoogte zijn van dit keurmerk van expertise.

Heb je advies voor starters en kandidaat-experts?

Ik denk dat het belangrijk is dat je ergens specialist in wordt. Dat zijn er namelijk niet zo veel. En, misschien cliché, een leven lang leren en lezen. Je bent namelijk nooit uitgeleerd.