Wie droomt er nou van jongs af aan over een carrière als schade-expert? De meeste schade-experts hebben nog nooit iets over het expertisevak gehoord, tot ze er per toeval inrollen. Dat geldt ook voor de 35-jarige Hannes Reijnen. Hannes werkt momenteel als taxateur en schade-expert gespecialiseerd in campers en caravans bij Camper Caravan Expertise. Dat is nou niet direct te herleiden naar zijn commerciële opleiding.
Hannes’ eerste baan was commercieel medewerker bij Linders Kampeerauto’s. Bijna tien jaar lang had hij dagelijks te maken met de sales en aftersales van campers en caravans. Omdat hij geen technische opleiding had maar wel geïnteresseerd was in techniek, hielp hij soms mee in de werkplaats en volgde hij collega’s op de voet. Zo leerde hij uit welke onderdelen een camper of caravan bestaat. Tot hij de kans kreeg om taxaties te gaan doen. En zo rolde hij in 2013 de verzekeringsbranche in. Aanvankelijk als taxateur campers en caravans, drie jaar later switchte hij naar het schade-expertisevak.
“De bij Linders opgedane ervaring gebruik ik nog dagelijks in mijn huidige functie als schade-expert bij CCE. Zo’n basis heb je gewoon nodig. Er bestaat helaas geen specifieke opleiding voor schade-expert camper/caravan, wel één voor motorvoertuig-expert. Als je echter wat ervaring hebt met campers of caravans, enige kennis hebt van autotechniek en schadeherstel, dan heb je al een goede basis. Ik zie dat de meeste experts in mijn niche eerst praktijkkennis hebben opgedaan, bijvoorbeeld als chef werkplaats of bij een schadeherstelbedrijf, voordat ze als expert aan de slag gaan.”
Kwaliteit en kennis
Hannes staat als kandidaat Register-Expert ingeschreven bij het NIVRE en dat heeft hem al veel gebracht. “Als je als schade-expert begint, merk je al vrij gauw dat het zinvol is om je in te schrijven bij het NIVRE. In het begin wist ik niet goed wat het NIVRE mij kon bieden, maar ik heb zoveel gehad aan de opleiding en de contacten die ik er heb gelegd. Zodra ik in 2016 als schade-expert begon heb ik bij het NIVRE gekeken wat ik nodig had om kandidaat Register-Expert te worden. Dit jaar heb ik de vereiste opleidingsmodules van het NIVRE behaald en ben nu kandidaat Register-Expert. De laatste module van de bovenbouw heb ik in december gevolgd, waarna ik in januari examen ga afleggen. En dan hoop ik dat felbegeerde titeltje ‘re’ achter mijn naam te mogen zetten. Want die titel staat toch wel symbool voor kwaliteit en kennis.
De verplichte opleiding van het NIVRE bestaat uit een aantal modules. Vooral de module Verzekeringskennis vond ik heel nuttig, want deze kennis doe je niet zomaar in de praktijk op. De leukste module vond ik Sociale Vaardigheden, een module waar ik aanvankelijk enorm tegenop zag, omdat je een rollenspel moet spelen met een acteur. Maar achteraf gezien was het juist heel leuk en leerzaam. Je leert bijvoorbeeld hoe je moet omgaan met emoties van verzekerden. Die kunnen best hoog oplopen, vooral wanneer een camper of caravan gestolen of total loss is.”
Permanente educatie
“Ook heb ik een aantal technische, voornamelijk automotive gerelateerde modules gevolgd. Mijn werk heeft veel te maken met auto’s, maar een schade beoordelen aan een camper of caravan is een stuk ingewikkelder. Zo moet je bijvoorbeeld weten hoe deze vervoermiddelen technisch en qua opbouw in elkaar zitten om de schade te kunnen bepalen. Gelukkig moet je minstens drie jaar relevante werkervaring hebben, wil je ingeschreven kunnen worden bij het NIVRE. Die specifieke zaken leer je dus in de praktijk. En via de permanente educatie – die verplicht is nadat je je NIVRE-titel hebt behaald – kan je ook je kennis op peil houden.
Dankzij het NIVRE heb ik ook veel nieuwe contacten met schade-experts uit andere branches opgedaan. Een letselschade-expert bijvoorbeeld komt dagelijks heel andere dingen tegen dan ik. Daarom vind ik het extra leuk en leerzaam om te sparren met schade-experts uit andere sectoren. Die mogelijkheid kregen wij onder andere via de Meet & Greets van NIVRE Start.”
Inmiddels werkt Hannes al acht jaar bij CCE. Toen hij nog taxateur was ging hij al met collega-experts mee naar schades en reparatiebedrijven. Dat was voor hem een mooie manier om kennis te maken met het vak van schade-expert. “Meekijken met anderen is eigenlijk ook dé manier om het vak van schade-expert te leren. Ik ga overigens nog dagelijks langs bij schadeherstelbedrijven. Door samen te sparren over de mogelijkheden om schade te herstellen leer ik iedere dag weer bij. Dat technische aspect vond ik vroeger al reuze interessant en dat vind ik nog steeds leuk.”
Grote diversiteit
“Maar wat ik eigenlijk het leukste aan dit werk vind, dat is dat ik veel onderweg ben en met verschillende soorten mensen van doen heb. Bijna iedere dag is gevuld met waardebepalingen en schades. En iedere dag ga ik weer bij een ander op de koffie. Het gebeurt dat ik ‘s ochtends in een villawijk beland waar mensen schade hebben aan hun nieuwe camper van 1,5 ton en ‘s middags sta ik in een volksbuurt voor een waardebepaling bij mensen die eigenhandig een camper hebben gebouwd. Het is leuk om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier invulling geeft aan het begrip recreëren. Dat maakt mijn werk ook zo gevarieerd.”
Als schade-expert campers en caravans kom je helaas ook veel verdrietige situaties tegen. Mensen wiens camper gestolen is of die schade hebben aan hun caravan door brand, waardoor de vakantie niet meer door kan gaan. Dat maakt niet alleen indruk op de eigenaar van de camper of caravan, maar ook op Hannes. “Ik heb eens een schade behandeld van een camper uit het duurste segment. Bij een manoeuvre was de camper van de weg gegleden en met de neus in het water terechtgekomen. De eigenaar wist gelukkig een raampje in te tikken waardoor hij er goed vanaf is gekomen. Ik heb de camper in het water zien liggen en later ook de eigenaar ontmoet. Zo’n situatie vergeet je niet snel.”
Andere invulling aan je specialisme
Hannes heeft ten slotte nog een tip voor scholieren of studenten die bijna klaar zijn met hun opleiding. “Ik kreeg de kans om via het taxatievak het expertisevak in te rollen. Anders had ik dit nooit bedacht, terwijl het zo’n mooi vak is. Je hebt je vrijheden en je verantwoordelijkheden, bent dagelijks op pad, spreekt heel veel mensen en komt iedere dag in andere situaties terecht. Dat gevarieerde maakt het werk heel leuk. Iemand die bouwkunde studeert, denkt niet snel aan een baan als bouwkundig schade-expert, eerder aan een baan bij een architectenbureau. Eigenlijk zou iedere student tijdens de studie al moeten weten dat er ook andere manieren zijn om invulling te geven aan je specialisme. Of je nu een bouwkundige, medische, maritieme of technische opleiding volgt, je zou ook in de verzekeringen terecht kunnen komen. Als ze horen dat dat werk echt niet zo suf is als men denkt, dan zouden ze wellicht eerder die stap naar de verzekeringsbranche zetten. Want het werk is zoveel leuker dan ik ooit had kunnen vermoeden.”