Interview met Marieke Roth - bestuur NIVRE Start


Marieke Roth is NIVRE-expert en werkt als schade-expert bij Centramed. Onlangs is zij toegetreden tot het bestuur NIVRE Start.

Vanaf februari van dit jaar ben je een NIVRE-expert. Gefeliciteerd!
“Dank je! De afgelopen twee jaar heb ik de opleiding gevolgd naast mijn fulltimebaan. Dit was best intensief, maar gelukkig biedt mijn werkgever er ruimte voor en stelt het ook als eis, omdat ze willen voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Het NIVRE staat echt ergens voor. Daarom is het voor hen belangrijk dat de experts die ze in de buitendienst hebben, aangesloten zijn bij het NIVRE. Voor mij voelt het ook als persoonlijke ontwikkeling. Je leert heel veel, krijgt andere invalshoeken en ontmoet veel mensen."

Het heeft voor jou dus echt meerwaarde om NIVRE-expert zijn?
“Het is zeker waardevol om NIVRE-expert te zijn. Je bouwt een netwerk op en door middel van Permanente Educatie blijft je kennis op peil en leer je steeds weer nieuwe dingen. Ik gun alle startende experts hetzelfde als wat ik uit het NIVRE haal. Daarom ben ik aangesloten bij NIVRE Start. Ik merk dat veel mensen nog niet bekend zijn met NIVRE, vooral als je net begint.”

Zijn er doelen die je in de komende bestuursperiode wilt bereiken of neerzetten?
“Ik wil graag meer bekendheid geven aan het NIVRE en ook starters laten weten wat de opleiding tot NIVRE-expert voor hen kan betekenen, zowel voor je persoonlijke als professionele ontwikkeling. Het is een heel mooi vak. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen net als ik heel gelukkig worden van dit werk. Als ik had geweten dat dit vak en de opleiding tot NIVRE-expert bestonden, was ik waarschijnlijk sneller die kant op gegaan en was ik sneller op het punt beland waar ik nu ben.

Ik vind het ook belangrijk dat werkgevers de opleiding tot NIVRE-expert faciliteren. Hoe meer werkgevers dat doen, hoe beter.

Het leuke van NIVRE Start is ook dat er iemand van elke branche in het bestuur zit en dat je ideeën uit andere branches met elkaar kan delen. Dit gebeurt ook tijdens de opleiding, waardoor je veel van elkaar leert.
De diversiteit aan branches is ook nodig denk ik. Zo kun je het optimale eruit halen omdat je vanuit elke branche een bepaalde invalshoek hebt. Door samen te bepalen hoe je een doel het beste kunt bereiken, kun je tot een heel mooi beleid komen."

Wat spreekt je aan in je vak?
 “Als jurist heb ik bij een advocatenkantoor gewerkt voordat ik bij Centramed kwam.
Ik merkte dat ik het leuk vond om mensen thuis te bezoeken, maar dat ik het ook leuk vond om mij bezig te houden met de 'ingewikkelde' zaken. Ook vond ik het medische aspect altijd erg interessant.
Het vak van schade-expert kwam op mijn pad en sloot perfect aan bij mijn interesses.
De combinatie van menselijke en juridische aspecten spreekt me erg aan. Je ziet de mensen achter het papier en bouwt echt iets op met hen. Dit geldt ook voor de relatie met advocaten en belangenbehartigers. Je weet wat je aan elkaar hebt en dat maakt de samenwerking makkelijker.

Wat geeft jou de meeste voldoening in je werk?
“Voor mij is dat het samenwerken aan een oplossing waar alle partijen mee verder kunnen. Het is een combinatie van menselijke, juridische en faciliterende aspecten die ervoor zorgen dat we samen tot een goed einde komen. Daarbij ook de belangen van de zorginstellingen in acht nemen, geeft mij veel voldoening. Soms denk ik out of the box en soms juist binnen de kaders, afhankelijk van wat de zaak vereist.”