Experts NIVRE-Start aan het woord

Wie droomt er nou van jongs af aan over een carrière als schade-expert? De meeste schade-experts hadden nog nooit gehoord van het expertisevak voor ze er per toeval inrolden. Dat geldt ook voor Florence Braam, Guido Mast, Hannes Reijnen en Jasper Simons. Vier beginnend experts die elkaar via NIVRE Start hebben leren kennen.

Florence Braam
'Schaderegelen is net een grote puzzel'

Florence Braam is nu vier jaar aan het werk als schade-expert. Dagelijks bezoekt ze woningen die getroffen zijn door schades die verzekerd zijn op de inboedel- en opstalverzekering. Vooral het feit dat ze pas 28 lentes jong en vrouw is wekt soms verbazing bij gedupeerden als Florence op de stoep staat om de schade op te nemen. 

Florence volgde de opleiding Onderwijsassistent en werkte tijdens haar studie parttime bij een schadeherstelbedrijf. Aanvankelijk als administratief medewerker, maar al snel behandelde zij haar eigen schades. Toen DEKRA iemand zocht om schades op afstand via tele-expertise te beoordelen besloot Florence te solliciteren.

‘Eager’ als Florence is, wilde zij zich blijven ontwikkelen en een half jaar nadat zij in dienst was getreden, mocht zij zich van haar werkgever aanmelden bij het NIVRE. Want – zo had ze uitgezocht – dat was de organisatie waar je bij moest horen als je wat wilde betekenen in het expertisevak. Ze werd al snel door haar manager van tele-expertise afgehaald en mocht zelf schades rijden. “Nu ga ik iedere dag de boer op om schades op te nemen die veelal ontstaan zijn door brand, storm, hagel, water of inbraak. Ik ben letterlijk door schade en schande wijs geworden. En na vier jaar ben ik nog lang niet uitgeleerd. Als aspirant Register-Expert die ingeschreven staat bij het NIVRE moet je opleidingen volgen om je kandidaats te halen, maar daarnaast moet je gewoon heel veel vlieguren maken. Gelukkig heb ik veel collega’s met wie ik kan sparren en ik ontmoet via NIVRE Start ook beginnend experts uit andere branches en werkzaam bij andere bureaus met wie ervaringen kunnen worden uitgewisseld.” 

Hoe is dat, als vrouw in een mannenwereld werken? “Ik denk dat vrouwen het in ons vak helemaal zo slecht nog niet doen. Wij kunnen heel achteloos vragen stellen en ik durf me ook best kwetsbaar op te stellen om informatie boven tafel te krijgen. Misschien is dat wel vrouwen eigen. De meeste vrouwen luisteren sterk naar hun onderbuikgevoel en voelen het als iets niet klopt. En vervolgens gaan we graven.” Wat het werk leuk maakt? “Het gaat over mensen. Althans, daar zou het over moeten gaan. Bovendien is het werk heel gevarieerd. Schaderegelen is net een grote puzzel die je moet zien op te lossen.”

Guido Mast
'Mensen oprecht kunnen helpen'

Hij deed de Hogere Zeevaartschool in Amsterdam en ging vervolgens als machinist op cruiseschepen de wereld rond. Tot hij er genoeg van had om maanden van huis te zijn. Omdat hij de maritieme wereld niet los wilde laten, met techniek én met mensen bezig wilde zijn, ging hij op advies van een voormalig collega het gesprek aan met Eelsing Expertises & Taxaties. Aanvankelijk had hij geen idee wat het vak inhield, maar hij was snel verkocht. In april 2019 trad hij in dienst van het maritieme expertisebureau.

¨Het is zo’n geweldig leuk beroep! Je bent altijd met techniek bezig, omdat je onderzoek moet doen om te achterhalen wat er is gebeurd, wat er stuk is en wat er gerepareerd moet worden. Je hebt dus eigenlijk een controlerende functie en bent de ogen en oren van een verzekeraar. Het is daarnaast de kunst om de summiere informatie die je aanvankelijk krijgt uit te bouwen naar een duidelijk verhaal en dat ook nog eens helder op papier te zetten.

Echt, wij hebben het mooiste vak dat er bestaat. Vooral de combinatie van veel onderweg zijn en op kantoor rapporten uitwerken, de communicatie met veel verschillende partijen, het stuk techniek en de afwisseling in schades maken dat het een boeiend vak is. Het mooiste aspect vind ik echter dat je mensen die in een nare situatie zitten oprecht kan helpen.”

Guido heeft het vak in de praktijk geleerd. “Het eerste jaar mocht ik met collega’s meelopen. Zo leer je hoe je mensen moet benaderen. Kennis van techniek is één ding, maar informatie uit mensen krijgen, dat is iets heel anders. Vervolgens moet je zien dat je alles in begrijpelijke taal op papier krijgt. Natuurlijk kijk je hoe collega’s werken, maar de fijne kneepjes van het vak leer je tijdens de opleiding van het NIVRE. Dat is ook de reden waarom mijn werkgever wil dat wij de titel Register-Expert halen. Het geeft een stuk meerwaarde, ook omdat de markt vraagt naar NIVRE Register-Experts. Het is de erkenning van de opgedane vakkennis en vaardigheden, en ik ben nu al trots dat ik straks die titel mag dragen.”

Hannes Reijnen
'Veel op pad en mensen ontmoeten'

De 35-jarige Hannes Reijnen werkt momenteel als taxateur en schade-expert gespecialiseerd in campers en caravans bij Camper Caravan Expertise. Dat is nou niet direct te herleiden naar zijn commerciële opleiding.

Hannes’ eerste baan was commercieel medewerker bij Linders Kampeerauto’s. Bijna tien jaar lang had hij dagelijks te maken met de sales en aftersales van campers en caravans. Daar leerde hoe campers en caravans zijn opgebouwd. In 2013 rolde hij als taxateur de verzekeringsbranche in. Drie jaar later switchte hij naar het schade-expertisevak.

Inmiddels staat Hannes als Kandidaat Register-Expert ingeschreven bij het NIVRE en dat heeft hem al veel gebracht. “Als je als schade-expert begint, merk je al vrij gauw dat het zinvol is om je in te schrijven bij het NIVRE. In het begin wist ik niet goed wat het NIVRE mij kon bieden, maar ik heb zoveel gehad aan de opleiding en de contacten die ik er heb gelegd. Inmiddels ben ik Kandidaat Register-Expert. De laatste module volg ik in december, waarna ik in januari examen ga afleggen. En dan hoop ik dat felbegeerde titeltje ‘re’ achter mijn naam te mogen zetten. Want die titel staat toch wel symbool voor kwaliteit en kennis.”

Als schade-expert camper/caravan valt Hannes onder de branche Motorvoertuigen. Hij volgt dan ook de modules die verplicht zijn voor die branche. “Als je wat ervaring hebt met campers of caravans, enige kennis hebt van autotechniek en schadeherstel, dan heb je al een goede basis. Meekijken met anderen is echter dé manier om het vak van schade-expert te leren. Ik zie dat de meeste experts in mijn niche eerst praktijkkennis hebben opgedaan, bijvoorbeeld als chef werkplaats of bij een schadeherstelbedrijf, voordat ze als expert aan de slag gaan. Ik ga overigens nog dagelijks langs bij schadeherstelbedrijven, waardoor ik iedere dag weer bijleer. Dat technische aspect vond ik vroeger al reuze interessant en dat vind ik nog steeds leuk.

Maar het leukste aan dit werk vind ik eigenlijk dat ik veel onderweg ben en met verschillende soorten mensen van doen heb. Mijn werk is zoveel leuker dan ik ooit had kunnen vermoeden.”

Jasper Simons
'Ik mag mij NIVRE Register-Expert noemen'

De 39-jarige Jasper Simons heeft Diergeneeskunde gestudeerd in Utrecht. Als dierenarts kwam hij van tijd tot tijd in aanraking met agrarisch schade-experts. Toen hij om fysieke gezondheidsredenen zijn werk moest neerleggen, bedacht hij zich geen seconde toen de mogelijkheid zich voordeed om aan de slag te gaan als schade-expert met als specialisme dierschades. Koud negen jaar na zijn afstuderen was hij al mede-eigenaar van een agrarisch schade-expertisebureau.

Toen hij als dierenarts moest stoppen ging hij fulltime aan de slag bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Op inhoudelijk vlak had hij hier een uitdagende en leerzame functie. Het werkplezier ging echter achteruit omdat hij alleen maar binnen zat. En toen kwam er een geweldige kans voorbij: hij kon mede-eigenaar worden van Reijneveld Agrarische Expertise. “Toen ik mij inkocht heb ik direct aangegeven de ambitie te hebben om met het bedrijf op termijn door te willen groeien naar een breed opererend agro-food expertisebureau. Om de groeiambitie te verwezenlijken is daarom in september een dierenarts en tevens food quality specialist als medeaandeelhouder aan boord gekomen. En het ligt in de planning om in januari 2022 een joint venture te starten met Agro Expertiseburo, een bedrijf dat gespecialiseerd is in schades binnen de groene sector zoals gewassen en teelt. Zo komt die droom ineens heel snel dichterbij.”

Jasper is erg leergierig en is zich goed bewust van het feit dat hij nog relatief onervaren is als ondernemer en schade-expert. “Mijn collega raadde mij direct aan om me in te schrijven bij het NIVRE, vooral ook omdat onze opdrachtgevers dat van ons eisen. Om de titel Register-Expert te kunnen behalen, moet je een opleidingstraject doorlopen. De modules Ethiek en Schriftelijk Communiceren had ik al snel behaald, maar de onderdelen die meer tijd kosten, zoals de opleidingen Communicatieve Vaardigheden en Juridische Aspecten van de Aansprakelijkheidsverzekering bleef ik vanwege tijdgebrek voor mij uitschuiven. Tot ik mij een aantal maanden geleden realiseerde dat je met drie jaar werkervaring de beschermde titel NIVRE Register-Expert mag voeren, maar alleen als je de gehele opleiding met goed gevolg hebt doorlopen. Binnen enkele maanden tijd heb ik als een dolle de resterende cursussen afgerond. Dat was wel behoorlijk hard werken, maar met resultaat, want ik mag mij NIVRE Register-Expert noemen.”

Tip voor degenen die overwegen om dit vak te kiezen? Florence Braam: “Als je je ‘mannetje’ staat, eigenwijs genoeg bent en van diversiteit houdt, dan zou het vak van schade-expert wellicht ook iets voor jou kunnen zijn.”

 

Geen resultaten gevonden