Grote belangstelling voor eerste NIVRE-webinar Scenario Denken

Afgelopen dinsdag, 15 februari . vond voor het eerst het NIVRE-webinar ‘Scenario Denken’ plaats. De belangstelling voor deze kennisbijeenkomst was groot onder de in het NIVRE-Register ingeschrevenen. Een kleine 140 fraudecoördinatoren, toedrachtonderzoekers, schade-experts en schadebehandelaren  namen deel aan deze 4,5 uur durend webinar, dat werd gegeven door de op dit vlak ervaren docent Gerard Blonk.  Hij was voorheen onder meer werkzaam als politieofficier, officier van justitie en strafrechter en heeft daarnaast jarenlange ervaring als docent/trainer over onder meer scenariodenken en onderzoeksstrategieën

Aan het begin van zijn presentatie noemde hij scenario denken een belangrijk aspect bij het beoordelen van zowel de onderzoekswaardigheid als ook de uitvoering van een fraudeonderzoek. Hij omschreef scenario denken als  “het denken vanuit meerdere mogelijke ‘verhaallijnen’ met het doel om rekening te houden met al dan niet onderkende alternatieve mogelijkheden, die  ontstaan doordat deze niet eerder zijn onderkend, en door een ander worden opgeworpen/ gecreëerd.”

Aan de hand van een casus van een onder verdachte omstandigheden gezonken boot

Online liet hij het gehoor nader kennismaken met het belang van gestructureerd scenariogericht denken & werken; de voordelen ervan voor sturing en voor bewijslevering  en het voorkomen van tunnelvisie en enkele praktische do’s & don’ts.  Hij nam de deelnemers onder meer uitgebreid mee in de acht stappen van  het scenariogericht denken, waarbij hij hen per stap uitvoerig van relevante aandachtspunten  voorzag en gaf hen groepsgewijs enkele keren een opdracht mee uit de casus om de lesstof te toetsen aan de dagelijkse werkpraktijk. Aan het einde van zijn  presentatie had hij zowel voor onderzoekers/fraudecoördinatoren als opdrachtgevers enkele praktische tips in petto. Kenmerkend voor het doel van deze nieuwe webinar was de ‘tegeltjeswijsheid’ die Gerard Blonk  aan het begin van zijn verhaal toonde: “Slechte  hypotheses en scenario’s bestaan niet; een slechte voorbereiding en onnadenkendheid wel.”

Geen resultaten gevonden